Bullet watte?
Wie een beetje bezig is met handletteren zag zonder twijfel de bullet journaling hype voorbijkomen. Ik liet deze ‘nieuwe hype (?)’ koppig aan mij voorbijgaan. Een jaar of twee later viel de bullet journal echter niet meer te negeren, hoe hard ik ook probeerde. Tijd om me er dus toch even in te gaan verdiepen.
Waarom zou ik in godsnaam een eigen agenda of planner gaan maken in een leeg notitieschrift? Het leek me eerlijk gezegd vooral heel erg vermoeiend.
In de talrijke facebookgroepen over bullet journaling vind je namelijk vooral ware kunstwerken, prachtig gedecoreerd met washitape, aquarelverf, glitters, 784 kleurtjes en brushletters.
Geweldig schoon allemaal, echt. Maar mijn hoofd maakt nu al overuren, waar zou ik de tijd (en de goesting) halen om mijn dagplanning te gaan ontwerpen en decoreren? Dus neen, die bujo leek me maar niets.
Tot ik mijn vooroordelen opzij zette en ik het systeem van Ryder Carroll op de website van www.bulletjournal.com doornam en de handleiding van Kelly Deriemaeker van Tales from the Crib erbij nam. Misschien is zo’n bullet journal wel exact wat ik nodig heb. In Kelly’s boek las ik het volgende: “Een bullet journal is het perfecte systeem om je geheugen – dat al zoveel te verwerken krijgt – extern te maken. Je wilt zorgen dat je hoofd leeg genoeg is om creatief aan de slag te gaan en niet dat je hersenen verpletterd worden door het gewicht van 37 triviale zaken als ‘vuilnisbak niet vergeten buiten te zetten’ en ‘afwas doen voor mama langskomt’.”
Aaaaah dat leest lekker, en het wordt vooral heel herkenbaar.
Oef, het systeem van Ryder Carroll kan dus gewoon zijn wat jij wil dat het is. Voor sommigen is het een planner, voor anderen enkel een agenda. Het kan ook een systeem zijn om de verbouwing van je huis bij te houden, een to do list manager, een dagboek, notitieboek of een schetsboek,…Het is vooral een manier om je leven terug te organiseren. Het bundelt al je gedachten op één plek bij elkaar, waar je eindelijk terug wat overzicht krijgt en je je gedachten niet meer als losse deeltjes moet gaan sprokkelen een afgescheurd papiertje, op de krant, of een stukje van het karton van de cornflakesdoos bij het ontbijt.
Hou je ervan om je bullet journal elke dag weer volledig te pimpen en te versieren? Geweldig. Dan kan dit ook gewoon. Het kan een vorm van mindfulness zijn, een hobby, wat me-time. Een bujo liever enkel gebruiken om efficiënt te plannen om de muizenissen in je hoofd weg te krijgen? Ook dat is helemaal OK.